Zapewnienie swojemu psu odpowiednio zbilansowanej diety jest obowiązkiem każdego właściciela. Powinna ona dostarczać psu niezbędnych składników odżywczych, a także mikro i makroelementów niezbędnych dla zdrowia i dobrej kondycji zwierzęcia. Dieta BARF jest jednym ze sposobów żywienia psa. Ta dieta oparta na podawaniu psu surowego mięsa znacznie zyskała na popularności w ostatnich latach. Obecnie jest uznawana za najzdrowszą i najbardziej zbliżoną do naturalnego sposobu żywienia psa. Dowiedz się więcej na temat diety BARF. Sprawdź na czym polega i jak odpowiednio skomponować posiłki!
Czym jest dieta BARF
Dieta Barf to dieta najbardziej zbliżona do pierwotnego sposobu żywienia zwierząt mięsożernych. Skrót BARF (Biologically Appropriate Raw Food) oznacza biologicznie odpowiedni surowy pokarm. Ten sposób karmienia psa opiera się więc na podawaniu mu wyłącznie naturalnych i surowych produktów: mięsa, podrobów i kości oraz warzyw i owoców. W połączeniu z suplementami, minerałami i witaminami tworzy on zbilansowany, zdrowy i smaczny posiłek.
Dieta BARF zyskuje coraz to większe grono zwolenników tego sposobu karmienia psa. Przede wszystkim jako właściciel masz wpływ na to, co twój pupil je, nie podajesz mu żywności przetworzonej ani składników, które mogą wywołać alergię pokarmową i biegunki.
Jakie są założenia diety BARF?
Pies otrzymuje wyłącznie surowe produkty – mięso, warzywa, owoce, jaja z wykluczeniem zbóż. Posiłki są przygotowywane bez obróbki cieplnej. Unika się gotowania, pieczenia i smażenia składników mięsnych, by zapobiec utracie cennych witamin i wartości odżywczych. Mięso surowe można mrozić, jednak po rozmrożeniu należy je podać psu również na surowo. Z diety zostały wykluczone wszelkie zboża, wypełniacze i konserwanty. Dzięki temu pies jest mniej podatny na alergie i choroby układu pokarmowego
Różnorodne składniki diety – posiłki oparte na diecie BARF nie powinny być monotonne. Należy je odpowiednio urozmaicać podając psu przynajmniej cztery różne rodzaje mięsa (białe i czerwone) oraz ryby (ryb powinno być mniej niż mięsa, ale nie należy ich całkiem wykluczać). Poza mięsem surowym psu należy podawać także podroby i kości. Bardzo ważne jest, by mięso pochodziło z pewnego źródła i było przebadane weterynaryjnie. Dobrej jakości mięso surowe mrożone można kupić m. in. w sklepie zoologicznym Karusek. Wśród podrobów może się znaleźć: wątroba (w niewielkich ilościach), nerki, serca, żołądki i płuca. Młodym psom można podawać do jedzenia kości drobiowe, które są miękkie. Szczeniętom można je zmielić. Kości wołowe są dużo twardsze od drobiowych i świetnie nadają się do pielęgnacji zębów i jamy ustnej. Kolejnym ważnym składnikiem diety poza mięsem, podrobami i kośćmi są warzywa i owoce. Ich stosunek w porównaniu do składników mięsnych powinien wynosić: 80% produkty pochodzenia zwierzęcego, a 20% – produkty pochodzenia roślinnego (80% warzywa, 20% owoce). Warzywa i owoce można dodawać do posiłku na surowo lub podgotowane na parze. Pamiętaj, że psu nie wolno podawać kilku konkretnych warzyw (cebula, szczypiorek, czosnek), które mogą mu zaszkodzić, a ziemniaki powinny być wyłącznie gotowane. Szpinak, buraki, marchew czy dynia będa najlepszym wyborem. Wśród owoców w diecie BARF świetnie sprawdzają się banany, jabłka, gruszki i borówki.
Konieczna suplementacja – karmiąc psa jedynie mięsem, podrobami warzywami i owocami mogą pojawić się niedobory witamin i minerałów. Stosując dietę BARF należy stosować odpowiednią suplementację w celu uzupełnienia braków wartości odżywczych i witamin. Suplementy należy dobrać do psa indywidualnie w zależności od ewentualnych schorzeń czy potrzeb zwierzęcia. Wśród suplementów obowiązkowych powinny znaleźć się drożdże browarnicze, olej z łososia, algi i żelazo. Suplementacja dodatkowa opiera się na podawaniu czystka (który wzmacnia odporność), l-karnityny, tauryny (lepsza praca serca), ostropestu (wspomaga pracę wątroby) czy owoców dzikiej róży (źródło witaminy C). Warto ustalić z weterynarzem lub psim dietetykiem, jakie są potrzeby psa i które suplementy będą dla niego najlepsze. W diecie psa powinny się także znaleźć jaja (można je podawać na surowo), ponieważ dostarczają wielu cennych witamin.
Dieta BARF – wady i zalety
Stosowanie diety BARF niesie dla psa wiele korzyści. Przede wszystkim właściciel ma wpływ na to, co jego pies dostaje do jedzenia (eliminacja konserwantów, wypełniaczy i zbóż). Jest świetna dla alergików (eliminacja składników, które mogą powodować problemy trawienne i alergie pokarmowe). Dieta BARF jest bogata w białko, kości pomagają oczyszczać zęby z zalegającego pokarmu. Daje lepszą kontrolę nad wagą psa (duża zawartość białka a mała zawartość węglowodanów) i jest też zalecana dla cukrzyków.
Wśród wad diety BARF, o których należy wspomnieć jest jej czasochłonność. Wymaga poświęcenia większej ilości czasu na przygotowanie posiłku. Kupowanie niesprawdzonego mięsa wątpliwego pochodzenia niesie za sobą ryzyko wystąpienia groźnych chorób (nieprzetestowane mięso może zawierać pasożyty, bakterie lub wirusy). Stosowanie diety BARF nie zaleca się dla psów starszych (mają one słabsze zęby i są bardziej narażone na powstawanie ubytków i pęknięć zębów podczas gryzienia kości). Ponadto jest ona bardziej kosztowna niż zakup karmy suchej lub mokrej i wymaga od właściciela psa dużej wiedzy na temat żywienia i właściwego komponowania posiłków tak by były one odpowiednio zbilansowane.